Uštedama Ina povećala EBIT za 1,1 mlrd. kuna, rezali su sve troškove

Bez autora
Jul 26 2011

Ina je od kraja 2009. godine do prvog tromjesečja 2011.za 1,1 milijardu kuna poboljšala EBIT (dobit prije oporezivanja i kamata) zahvaljujući projektu OptINA 2, odnosno raznim uštedama u poslovanju. Tako je Ina smanjila troškove, odnosno rashode za 740 milijuna kuna, a prihodi su povećani za 340 milijuna kuna. Do 2012. godine u Ini očekuju da će na nabavi uštedjeti 250 milijuna kuna, troškove telefoniranja u Ini su smanjili sa 13 na šest milijuna kuna, na cateringu na platformama uštedjelo se šest milijuna, a tehničko održavanje smanjilo se sa 39 na 27 milijuna kuna. Na zaposlenicima su u Ini uštedjeli oko 200 milijuna kuna i to u sklopu programa zbrinjavanja viška radnika. Unatoč tome, Ini su radnici na benzinskim crpkama i dalje 2,5 puta “skuplji” nego oni kod konkurencije. Štedjelo se i u rafinerijama, ali tek na proizvodnim materijalima, ne na uštrb novih investicija. Uprava je dala mandat izvršnim direktorima da dobro pročešljaju svoje sektore i pronađu na čemu se sve može uštedjeti.

Uštedama Ina povećala EBIT za 1,1 mlrd. kuna, rezali su sve troškoveIna je od kraja 2009. godine do prvog tromjesečja 2011.za 1,1 milijardu kuna poboljšala EBIT (dobit prije oporezivanja i kamata) zahvaljujući projektu OptINA 2, odnosno raznim uštedama u poslovanju.

Na nabavi još 250 mil. kn

Tako je Ina smanjila troškove, odnosno rashode za 740 milijuna kuna, a prihodi su povećani za 340 milijuna kuna, predstavio je podatke Berislav Gašo, izvršni direktor za korporativne servise odgovoran za projekt OptINA 2. Do 2012. godine u Ini očekuju da će na nabavi uštedjeti 250 milijuna kuna, troškove telefoniranja u Ini su smanjili sa 13 na šest milijuna kuna, na cateringu na platformama uštedjelo se šest milijuna, a tehničko održavanje smanjilo se sa 39 na 27 milijuna kuna.

Na zaposlenicima su u Ini uštedjeli oko 200 milijuna kuna, potvrdio je Gašo, i to u sklopu programa zbrinjavanja viška radnika. Unatoč tome, Gašo tvrdi kako su Ini radnici na benzinskim crpkama i dalje 2,5 puta “skuplji” nego oni kod konkurencije. Štedjelo se i u rafinerijama, ali Gašo tvrdi tek na proizvodnim materijalima, ne na uštrb novih investicija. Gašo je poručio kako je uprava dala mandat izvršnim direktorima da dobro pročešljaju svoje sektore i pronađu na čemu se sve može uštedjeti.

U projekt OptINA uključeno je 75 menadžera, u sklopu programa je 240 inicijativa, a njih 180 u potpunosti je implementirano. Iako se najveća pažnja uštedama posvetila u sektoru nabave, one su ostvarene i u financijskom sektoru, u korporativnim servisima, u istraživanju i proizvodnji, rafinerijama, marketingu te trgovini na malo.

– OptINA 2 je ključni alat restrukturiranja poslovanja Ine s konačnim ciljem poboljšanja operativne učinkovitosti kompanije. Jedino ovakvim naporima možemo Inu vratiti na njeno zasluženo mjesto u regionalnom gospodarstvu – poručio je jučer Gašo.

Ide i OptINA 3

Dodao je kako Ina za razliku od ostalih svjetskih, naftnih kompanija nije smanjivala svoje investicije u jeku krize 2008. i 2009. godine, Ina ih je zadržala. Gašo je naglasio kako će u dogledno vrijeme uslijediti i projekt OptINA 3, a unatoč inzistiranju na uštedama u Ini jučer nisu htjeli odgovarati na pitanja o natječaju za nabavu naftnih derivata koji je bio raspisao HŽ, a na koji se Ina propustila javiti jer je ponuda predana s tri minute zakašnjenja. Budući da taj natječaj nije bio tema konferencije za medije, nismo doznali odgovor na pitanje kako se Ini uspjela potkrasti takva greška. S druge strane, u Ini tvrde da provođenje projekta OptINA ima minimalne troškove te kako kako se sve uštede pažljivo prate i mjeri se njihov utjecaj na Inin račun dobiti i gubitaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik